hoeveel weken zwanger echo

16 weken zwanger

Je baby is nu 15 cm groot en weegt ongeveer 125 gram.

Vanaf deze maand wordt het kindje bedekt met een laagje donzig haar, de lanugo. Het begint met de vorming van de wenkbrauwen en na een tijdje is heel de foetus bedekt met lanugo.

De huidcellen beginnen met de productie van huidsmeer: vernix. Deze vette wittige substantie dient om de huid te beschermen. De schedelbeenderen zijn ook al ver ontwikkeld. Ze zijn echter nog niet verbonden met elkaar. De oorschelp is nu duidelijk te zien, maar het bevat nog geen gehooropening. De foetus kan dus nog maar nauwelijks horen.

Jullie baby beweegt zich nu iets heftiger. Het beweegt armen en benen, draait zijn hoofd, kan de mond openen en begint met het oefenen van de longen. Het maakt ademhalingsbewegingen, waarbij vruchtwater ingeslikt kan worden. Dit is ongevaarlijk, want je kindje ontvangt zuurstof uit de placenta, zodat het niet kan verdrinken.

Vanaf den vierde maand zijn de geslachtsorganen ontwikkeld en op de echo zichtbaar. Het piemeltje is nu duidelijk te zien en als een meisje meewerkt dan zijn de schaamlipjes als streepjes zichtbaar.